Voor de GSS-instroom cursus kunt u zich inschrijven als uw hond ouder is dan 20 weken en u geen puppycursus hebt gevolgd.

Tijdens de GSS-instroom cursus worden de beginselen van de Black Box-methode besproken en geoefend aan de hand van een aantal oefeningen als het aandacht krijgen van uw hond, sturen, zitten, liggen, komen, verzorging en spelen. Daarnaast zal de omgang tussen baas-hond en hond-hond aandacht krijgen. De nadruk ligt op het onder de knie krijgen van de manier van trainen volgens de Black Box-methode.

De Black Box-methode is gebaseerd op het leren kijken naar het gedrag dat de hond vertoont bij het aanbieden van verschillende prikkels. Bij de Black Box Methode gaan we ervan uit dat gedrag altijd een reactie is op een prikkel uit de omgeving van de hond. Dit kunnen zowel interne (plassen, honger, pijn, etc.) als externe (de buurhond, een vrachtwagen, de baas met een heerlijk brokje) prikkels zijn. Hoe de hond op deze prikkels zal reageren hangt af van zijn motivatie. Een deel van de motivatie is toe te schrijven aan de aanleg van de hond. Een Border Collie zal immers totaal anders reageren op een groep schapen dan een Jack Russell. Maar naast de aanleg van de hond hebben ook de leerervaringen van de hond invloed op de motivatie. Als een hond voor de eerste keer in zijn leven een schaap ziet en hij jaagt deze met plezier op, dan zal hij de volgende keer waarschijnlijk ook gaan opjagen. Maar als de hond bij de eerste ontmoeting een ooi met lammetjes treft en wordt aangevallen, dan zal de hond de volgende keer waarschijnlijk niet meer zo zelfverzekerd op een schaap aflopen. Deze feedback noemen we de ervaring die de hond heeft opgedaan.
Motivatie wordt dus opgebouwd uit de combinatie van aanleg en ervaring. Een hond zal reageren op de prikkel die op dat moment het belangrijkst voor hem is. Dit verklaart waarom de hond in huis meestal direct komt als hij geroepen wordt, terwijl het soms veel moeilijker wordt als hij heerlijk met andere honden aan het spelen is in het bos. 

Tijdens de cursus krijgt u inzicht in het leervermogen van uw hond, leert u de beginselen van de trainingsmethode volgens de Black Box visie en is er uiteraard voldoende ruimte voor vragen uit het dagelijks leven waar cursisten tegenaan kunnen lopen. Ook zal er ruimte zijn voor sportieve oefeningen en/of spel met uw hond, dit bevordert de band tussen baas en hond. 

De GSS-instroom cursus heeft een duur van ca. 12 lessen. De lessen duren 45 minuten. Neemt u de eerste les veel lekkers mee voor uw hond, een speeltje en vergeet ook uw entingsboekje niet mee te nemen. De cursus wordt afgesloten met een getuigschrift na de laatste les. Voor de Gehoorzaamheid, Sport en Spel 1, kortweg GSS1 genoemd, kunt u zich inschrijven nadat u met uw hond de puppycursus of de GSS-instroom cursus gevolgd hebt.